Jakten på Supermånen 2016

Postat 2016-11-14 kl 03:04:00
Hej bloggen!
Nu efter midnatt kommer super månen fram
igen, supermånen är närmare jorden som den inte varit på 68 år !
En såkallad supermåne är en fullmåne som enligt NASA är 14 procent större och 30 procent ljusare än en vanlig fullmåne. Dom är inte ovanliga men detta är ett extremfall av supermåne, eftersom den kommer vara närmare vår jord än den någonsin varit! Forskarna tror att nästa gång något liknande händer är år 2034, men den kommer inte komma lika nära på ett bra tag.
 
BILD FRÅN NASA
 
Supermåne något år tidigare, inget extremfall, men ändå en supermåne, blir intressant att få se bilder imorgon från folk som sett fenomenet!
 
 
Just nu är den ute, den kommer synas som mest från 02.10 fram till 06.00 på morgonen och den kommer synas som starkast klockan 04.00 inatt.
 
Ni som ser den kommer vara lyckligt lottade för jag och Challis letade efter den men lyckades inte, och sen när hon åkte hem så letade jag också och gick runt en timme men lyckades inte heller pågrund av att det är lite molnigt.
 Även fast jag kollade på kompassen vilken rikting den skulle vara i i det klockslaget och så. Om ni vill veta månens rikting för att lägga in på kompassen finns en sida som ni kan kolla på HÄR!
Jag önskar er lycka till om ni går ut och letar, det är säkert en fantastisk upplevelse!
 
Ett tips, jag tyckte det var störande med alla hus runt omkring och alla gatulampor, så var på en öppen yta, inte i en storstadsmiljö och helst inte där det finns ljus från någon annanstans.
Ute på landet skulle vara perfekt, eller uppe på ett berg.
Om ni bor i höghus och har tillgång till någon ballkong eller något på taket vore det också perfekt.
 
Ps.Om ni undrar varför mitt intresse för rymden och universum är så stort så är det för att jag vill bli Astrofysiker och vill plugga till det, har haft det intresset sen jag var liten. När jag var typ 4-5 år så läste mamma faktaböcker om rymden för mig istället för sagoböcker eftersom jag tyckte att faktaböckerna var mycket mer intressantare än sagoböcker. Jag gillade inte sagoböcker som liten, dom var tråkiga. Förutom en...Karius och Baktus hette den xD ja nog om det.
 
Startar en ny kategori som heter "AstroFysik" också btw eftersom det är det som jag kommer plugga till och jag kommer komma med lite intressanta fakta ibland och sånt nu när jag läser kurserna för att få behörighet till det universitit jag vill gå på :)
Så jag kommer nog lära mig en hel del intressanta fakta om rymden speciellt under universitetstiden, fakta som dom flesta inte vet, då kan jag ju skriva om det i den nya kategorin för rymden är ju awesome:)
Anonym
Postat 2016-11-14 kl 09:10:44

Wow, pluggar du astrofysik? Trodde du läste på gymnasiet! Men coolt isf!

Svar: Nej jag pluggar på gymnasiet för att sen kunna plugga astrofysik för att sen bli astrofysiker.
Micahs -Mikaela Loven

Anonym
Postat 2016-11-14 kl 10:11:53

Läser du ikapp gymnasiekurser för att söka in till astrofysik eller menar du att du redan börjat på universitetet?

Svar: Jag läser dom gymnasiekurser som behövs för att kunna läsa astrofysik på univeritetet tillexempel Matte C, fysik, kemi osv.
Micahs -Mikaela Loven

Anonym
Postat 2016-11-14 kl 11:48:06

Trodde supermånen var idag i natt?

Svar: Hallå, Natten TILL den 14 Nov, så ja
Micahs -Mikaela Loven

Anonym
Postat 2016-11-14 kl 21:28:29

Behöver man höga betyg för att komma in på den utbildningen?

Svar: Ja
Micahs -Mikaela Loven

e
Postat 2016-11-15 kl 04:00:00

Månen ser man ju lätt, brukar inte behövas en kompass för de. Såg den i fredags kväll senast, nu har de varit för mkt moln för att kunna se supermånen i vår del av landet. Tyvärr.

Svar: Ja det var alldeles för mycket moln den kvällen, tyvärr :(
Micahs -Mikaela LovenKommentera inlägget här:

» Namn

» Mail

» Blogg/hemsida

» Kommentar